Article Featured
Ștefan Rusu

Lumea se îndreaptă cu pași repezi către Cloud Computing, iar Microsoft pare că nu vrea să rămână mai prejos. Cloud Computing, literal „computerizare în nori” este un concept modern în domeniul calculatoarelor și informaticii, reprezentând serviciu de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii, cu alte cuvinte, ții la ei „acasă”, în schimbul unei punguțe cu galbeni [trimisă prin transfer bancar], un calculator virtual, care, în mod normal, ar fi fost la tine sub birou.


Windows… in Cloud?

„Windows 10 Cloud”, noua jucarie a Microsoft, pare sa fie un serviciu de acest tip. Recent, au apărut posturi noi pe platforma de angajări a Microsoft: „program manager for Microsoft’s Cloud PC team” [manager pentru echipa care dezvolta „Cloud PC”] având ca descriere: „Microsoft Cloud PC is a strategic, new offering that is built on top of Windows Virtual Desktop to delivering Desktop as a Service. At its core, Cloud PC provides business customers a modern, elastic, cloud-based Windows experience and will allow organizations to stay current in a more simplistic and scalable manner” [„Microsoft Cloud PC” este un nou concept, bazat pe „Windows Virtual Desktop” pentru a oferi un calculator ca un serviciu. În centrul său, „Cloud PC” oferă clienților din mediul de afaceri o experiență Windows modernă, elastică, în Cloud și va permite organizațiilor să rămână la curent într-un mod mai simplist și scalabil].

Într-o serie de noi documente [vezi linkuri, la finalul articolului], s-a dezvăluit că „Windows 10 Cloud” și posibil alte servicii asemănătoare sunt testate activ si ar putea deveni disponibile din Iunie 2021. Documentul oferă o confirmare suplimentară că serviciul Cloud PC este în curs de dezvoltare și Microsoft adaugă încet API-uri (un set de unelte, functii si definitii) Cloud PC la Microsoft Graph. Clienții vor putea să alegă între mai multe „planuri”, printre care se numără: „Medium”, „Heavy” și „Advanced”. Acestea reprezintă diferite configurații ale mașinilor virtuale la care vor avea acces. Configurația „Medium” va avea 2 vCPUs (un procesor virtual cu 2 coruri), 4GB RAM și 96GB SSD. „Heavy” va avea în plus, față de „Medium”, 8GB RAM iar „Advanced” va avea 3 vCPUs și 8GB RAM. Aceste mașini virtuale vor fi optimizate pentru uz de tip personal (email, documente word, etc), dar și pentru categoriile bussiness, unde Microsoft se va concentra pe scalabilitate și procesare a datelor. Cel mai probabil, utilizatorul va putea accesa platforma de pe un dispozitiv care are aplicația "Remote Desktop" de la Microsoft.

Dar care este rostul unui astfel de serviciu?

Mașinile virtuale au existat de mult timp, însă, pentru un utilizator normal sunt greu de configurat și accesat. Servicii de tip AWS [Amazon], Google Cloud Platform [Google], Azure [Microsoft] există deja, dar nu oferă un acces ușor pentru utilizatorul de rând, fiind folosite, in general, pentru hostarea site-urilor și a aplicațiilor. Un serviciu de acest tip, pentru publicul larg, ar reprezenta un acces la calculatoare mai puternice, din Cloud, de pe o interfață mai slabă din punct de vedere al resurselor (tabletă, telefon, etc).

De ce nu as folosi un astfel de serviciu? Fara internet, nu exista „norisor”.

Utilizatorul pierde controlul asupra informațiilor de pe calculatorul său, toate informațiile stocate pe serverele altcuiva reprezentând un teritoriu periculos. Controlul asupra datelor personale se pierde foarte ușor, iar giganții IT împing utilizatorul către un astfel de model „computing”, bazat pe Cloud, prin servicii precum One Drive, Google Drive, Office 365, etc. Acest calculator „virtual” necesită o conexiune stabilă la internet pentru a putea fi accesat, așadar nu ar putea înlocui prea bine un laptop. Chiar editarea unui document, care, în mod normal, nu ar necesita o conexiune la internet, va deveni un proces dependent de rețea, necesitând conectarea la mașină virtuală, prin intermediul internetului.

Ce este un vCPU si cum difera acesta de un CPU normal

CPU-ul reprezintă „creierul” unui calculator, el realizând toate operațiile necesare pentru ca sistemul de operare (Windows, Linux, etc) și programele acestuia (Office, Chrome, etc) să funcționeze. Un vCPU reprezintă un procesor virtual, special creat pentru mașinile virtuale. El nu este ceva fizic, ci doar o virtualizare a unui procesor real, obișnuit. În termeni mai tehnici, un vCPU este aproximativ egal cu 1 core dintr-un CPU fizic.

Cum functionează acest „norisor”, general-numit Cloud?

article image

„Norisorul” leagă un datacenter de utilizatori. Nu este magie, ci doar calculatoare speciale [poza de mai sus] legate la internet. Datacenter-ul este o incintă, asemănătoare unei fabrici, plină cu servere (calculatoare puternice, pe care, în general, rulează Linux sau ESXI – un Hypervisor special, cu ajutorul căruia se pot crea mașini virtuale mai performante decât mașinile virtuale create într-un sistem de operare obișnuit). Utilizatorul are acces la mașina lui virtuală, în general, prin intermediul unei adrese IP (prin internet), care este atribuită instanței sale de Cloud Computing.

Mențiuni și precizări

Neafiliat si nesponsorizat de Microsoft, Dell, ESXI sau Linux.

Article Featured
Ștefan Rusu

Schimbarea politicii de confidențialitate a Whatsapp a tulburat aplicațiile de mesagerie. Dacă vrei să comunici cu toți prietenii, trebuie să ai cel puțin 3 aplicații instalate: Whatsapp, Telegram și Signal. Erik Migicovsky, fondatorul Pebble [Pebble Technology Corporation, o companie care a pornit de pe Kickstarter, ca producător de ceasuri inteligente] a anunțat lansarea Beeper, o aplicație de mesagerie universală, ce va aduce sub același acoperiș numeroase aplicații de mesagerie, printre care se numără: Whatsapp, Signal, Telegram, Instagram DMs, iMessage, Twitter, Slack, Skype, Hangouts, Facebook Messenger.


Ce este Beeper?

Beeper este o aplicație ce integrează toate chaturile și grupurile tale din celelalte aplicații de mesagerie.

Migicovsky a venit cu această idee pentru o aplicație universală de chat în urmă cu 2 ani, în timp ce lucra la Pebble, când a aflat despre "Matrix", un protocol open-source pentru transmiterea mesajelor criptate: "All of Beeper is built on top of Matrix, which is this open-source federated, encrypted messaging protocol". Migicovsky a început să lucreze la Beeper ca un hobby, alături de Tulir Asokan, un contributor al Matrix. Pentru ca Beeper (numit anterior Nova) să funcționeze cu toate aplicațiile de chat, cei doi au trebuit să construiască niște „poduri” de conectare. Codul care conectează Beeper de celelalte aplicații de mesagerie este open-source și poate fi citit pe gitlab.com/nova. Dar de ce ai face acest cod public? Micigovsky a spus că este foarte important pentru oameni să știe ce cod rulează pe dispozitivele lor, așa că totul este open-source, utilizatorii îl pot citi. ["it’s really important for people to know what code they’re running — so it’s all open source. People can inspect it.”].

article image

Cum se conectează Beeper la iMessage?

Beeper spune că se conectează la iMessage prin intermediul unor telefoane mai vechi de la Apple sau cu ajutorul unui Mac. Beeper a spus că va trimite telefoane iPhone 4 clienților, pentru ca aceștia să poată folosi iMessage alături de Beeper.

Extensibilitatea Beeper

Beeper susține că va avea un API public (Aplication Programming Interface - Interfața de Programare a Aplicației), cu ajutorul căruia programatorii vor putea crea boti, extensii și pluginuri.

Cum câștigă Micigovsky bani, dacă totul este public?

Codul open-source nu este un concept nou în rândurile celor pasionați de tehnologie. Există multe modalități prin care cod open-source poate fi monetizat, precum donații, sau prin diferite servicii oferite de compania care a scris acel cod. Pentru ca Beeper să poată funcționa, acel cod trebuie să fie hostat undeva, pe un server. Utilizatorii Beeper vor putea plăți o suma de bani (se vehiculează că aproximativ 10 dolari pe lună) pentru a avea acest "bridge" hostat pentru ei, dar, dacă nu doresc să plătească își vor putea hosta singuri acest serviciu: "You can run our backend stack on your own server or pay for our hosted option". [vei putea rula codul Beeper pe un server propriu, sau vei putea plăti pentru a ti-l hosta noi.]

Cum voi putea să-mi hostez singur Beeper?

Dacă nu vrei să plăteșți acei 10$ pe lună și vrei să-ti hostezi singur Beeper, există două variante: Poți instala un script, descărcat de la Beeper, pe un Raspberry PI, sau pe un calculator mai vechi, cu minim 4GB de ram, dar această modalitate necesită o subscripție Beeper. Cea de-a două variantă, integral gratuită: îți poți hosta Beeper (Matrix + bridges), folosid un Ansible script, ce poate fi găsit pe GitHub. Aplicația Beeper (partea cu care utilizatorul interactionează) va fi disponibilă pe Android, IOS, Windows și Linux. Aceasta nu este open-source dar Element (un open-source client pentru Matrix) va fi suportat.