Article Featured
Cosmin Savu

Alegerile sunt întotdeauna un plus pentru democrație și un barometru al societății. Iar alegerile astea au fost în linia lui 2020. Chiar și prezenta asta dezastruoasă spune multe despre un popor marcat de tranziția care nu se mai termină, de neocomunism, de atitudini retrograde și hoție, multă hoție.


ALEGERILE NOASTRE

Cei care au ieșit câștigați din aceste alegeri sunt PSD, cu fețe noi de politicieni, FĂRĂ NICIUN PENAL pe liste, cu un discurs proeuropean, au reușit să îngroape epoca Dragnea și să scape de alde Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae sau Nicolicea. Bine, nu-și face nimeni iluzia că sub spoiala asta e tot damful ăla comunistoid și hoț care transpiră prin aparițiile lui Ciolacu, Firea sau Paul Stănescu.

Cei care au pierdut alegerile sunt, fără îndoială, PNL. Cu o atitudine arogantă, total nereformați, cu personaje penale pe listă și comportament de satrapi cărora li se cuvine puterea. Care au cumpărat la bucată tot ce era mai găunos de la ALDE și PSD sau chiar resturi de PPDD. Care au furat în pandemie ca dracii și nu vor să se oprească. Demisia lui Orban este de salutat. S-a dovedit un premier mult mai bun decât ministrul transporturilor care a falimentat CFR Marfă și l-a pus în brațele lui Gruia, care a pierdut hotelul Astoria sau l-a îmbogățit pe Nelu Iordache (eu nu uit!)

Dezastruoși au fost și USRPLUS care prin certurile lor interminabile, prin lideri penibili și discurs constipat, nu reușesc să devină o alternativă la vechea clasă politică. Oamenii noi au venit cu metehne vechi și, tare mi-e frică, că în următorii ani o să vorbim despre FSN că au furat și au distrus, dar măcar aveau un cod etic ca mafioți. Partidul ăsta de adunați care nu reușește să-și ducă mesajul în țară în urbanul mic sau în mediul rural nu poate fi partidul reformator al României.

UDMR revine la guvernare după câțiva ani în care și-a schimbat câțiva lideri în teritoriu, dar nu și modul în care își ia lumina de la Budapesta. Este legat ombilical de FIDESZ și dacă n-a păpat de la București, a păpăt de la tătuca Viktor. Or să fie aceiași negociatori reci, cu șantaj electoral pragmatic din care vor câștiga liderii de la centru, dar nu și maghiarii de rând.

Marii caştigători ai acestor alegeri sunt cvasi-anonimii (pentru bula mea) AUR. Produsul frustrării unor electori ignoraţi, care nu s-au mai regăsit în discursul prm-iştilor din PSD, care nu au mai avut un Partidul Poporului DD sau un Vadim providenţial. Dar şi revanşa BORului care s-a văzut neglijată în ultimii ani si care simţea că-i fuge puterea de sub picioare, mai ales la Referendumul pentru familie. Să nu uităm că feţele bisericeşti au jucat un rol important în majoritatea scrutinelor de după ‘89. Amintiţi-vă de pomenile pe care le făcea Adrian Năstase pentru a câştiga şefii clerului, de ieşirile politice ale lui Bartolomeu sau Pimen. Sub ochii noştri mişcarea asta retrogradă creştea după un scenariu diabolic. Un amestec de servicii secrete, popi si smuciţi care vor face agenda societaţii, cei care au eşuat anii trecuţi cu PRU din banii fugarului Ghiţa şi care aduc discursul de ev mediu întunecat în 2020. Un jucător important în ascensiunea AUR este Teodosie, popa ăla turnător (cu nume de cod Mache) care n-a avut scrupule să deturneze bani europeni pentru conversia de viţă-de-vie la Nazarcea, dar justiţia l-a făcut din penal, sfânt. Cel care “se luptă” pentru libertatea religioasă după un plan foarte bine pus la punct, vorbind de prigoana la care sunt supusi credincioşii, de parcă nu cu toţii (creştini, păgâni sau atei) suferim in pandemia asta nenorocită. Faţa aia de satir care ameninţă la nesupunere civică a fost doar un vârf de lance al unui BOR frustrat că pierde enoriaşi şi bani. La frustrarea asta ortodoxă se adaugă şi comportamentul absent în relaţia cu BOR al evaghelicului Iohannis, dar şi aripa neoprotestantă (“pocăiţii”) din PNL ( Sighiartău, Benoni Ardelean, Cupşa, Falcă samd)

Iar preşedintele Iohannis care de 5 ani promite reforme, care a învinuit obsedant PEEEEE-SEEEE-DEEEEE si care a promis o altfel de politică pare principala frâna în calea înnoirii României. Pactul pentru educaţie? Un eşec! Întarirea justiţiei? O minciună! Instituţii moderne? Poate în Germania! Trist este că după criza asta sanitară, morală şi socială, alte mii de familii de români işi vor face bagajele pentru emigrare. Cei care vor scapa cu zile şi nu vor arde prin spitalele criminale.