Article Featured
Ștefan Rusu

Schimbarea politicii de confidențialitate a Whatsapp a tulburat aplicațiile de mesagerie. Dacă vrei să comunici cu toți prietenii, trebuie să ai cel puțin 3 aplicații instalate: Whatsapp, Telegram și Signal. Erik Migicovsky, fondatorul Pebble [Pebble Technology Corporation, o companie care a pornit de pe Kickstarter, ca producător de ceasuri inteligente] a anunțat lansarea Beeper, o aplicație de mesagerie universală, ce va aduce sub același acoperiș numeroase aplicații de mesagerie, printre care se numără: Whatsapp, Signal, Telegram, Instagram DMs, iMessage, Twitter, Slack, Skype, Hangouts, Facebook Messenger.


Ce este Beeper?

Beeper este o aplicație ce integrează toate chaturile și grupurile tale din celelalte aplicații de mesagerie.

Migicovsky a venit cu această idee pentru o aplicație universală de chat în urmă cu 2 ani, în timp ce lucra la Pebble, când a aflat despre "Matrix", un protocol open-source pentru transmiterea mesajelor criptate: "All of Beeper is built on top of Matrix, which is this open-source federated, encrypted messaging protocol". Migicovsky a început să lucreze la Beeper ca un hobby, alături de Tulir Asokan, un contributor al Matrix. Pentru ca Beeper (numit anterior Nova) să funcționeze cu toate aplicațiile de chat, cei doi au trebuit să construiască niște „poduri” de conectare. Codul care conectează Beeper de celelalte aplicații de mesagerie este open-source și poate fi citit pe gitlab.com/nova. Dar de ce ai face acest cod public? Micigovsky a spus că este foarte important pentru oameni să știe ce cod rulează pe dispozitivele lor, așa că totul este open-source, utilizatorii îl pot citi. ["it’s really important for people to know what code they’re running — so it’s all open source. People can inspect it.”].

article image

Cum se conectează Beeper la iMessage?

Beeper spune că se conectează la iMessage prin intermediul unor telefoane mai vechi de la Apple sau cu ajutorul unui Mac. Beeper a spus că va trimite telefoane iPhone 4 clienților, pentru ca aceștia să poată folosi iMessage alături de Beeper.

Extensibilitatea Beeper

Beeper susține că va avea un API public (Aplication Programming Interface - Interfața de Programare a Aplicației), cu ajutorul căruia programatorii vor putea crea boti, extensii și pluginuri.

Cum câștigă Micigovsky bani, dacă totul este public?

Codul open-source nu este un concept nou în rândurile celor pasionați de tehnologie. Există multe modalități prin care cod open-source poate fi monetizat, precum donații, sau prin diferite servicii oferite de compania care a scris acel cod. Pentru ca Beeper să poată funcționa, acel cod trebuie să fie hostat undeva, pe un server. Utilizatorii Beeper vor putea plăți o suma de bani (se vehiculează că aproximativ 10 dolari pe lună) pentru a avea acest "bridge" hostat pentru ei, dar, dacă nu doresc să plătească își vor putea hosta singuri acest serviciu: "You can run our backend stack on your own server or pay for our hosted option". [vei putea rula codul Beeper pe un server propriu, sau vei putea plăti pentru a ti-l hosta noi.]

Cum voi putea să-mi hostez singur Beeper?

Dacă nu vrei să plăteșți acei 10$ pe lună și vrei să-ti hostezi singur Beeper, există două variante: Poți instala un script, descărcat de la Beeper, pe un Raspberry PI, sau pe un calculator mai vechi, cu minim 4GB de ram, dar această modalitate necesită o subscripție Beeper. Cea de-a două variantă, integral gratuită: îți poți hosta Beeper (Matrix + bridges), folosid un Ansible script, ce poate fi găsit pe GitHub. Aplicația Beeper (partea cu care utilizatorul interactionează) va fi disponibilă pe Android, IOS, Windows și Linux. Aceasta nu este open-source dar Element (un open-source client pentru Matrix) va fi suportat.