Article Featured
Cosmin Savu

În 2020, în pandemie, am avut mai mult timp să ma ocup de un subiect care a afectat după 1989 evoluţia capitalei: clanurile de interlopi. Dacă în timpul regimului comunist reţelele de crimă organizată erau controlate şi marginalizate, anii 90 au însemnat o perioadă propice pentru dezvoltarea lor după model post-sovietic. Gruparea criminală, brand de capitală a avut două episoade. Am adunat informații din istoria organizațiilor criminale din București, din ultimii ani, am arătat cum au pus stăpânire clanurile de interlopi pe capitală, cum au corupt autoritățile, dar și felul în care au sfidat legea și societatea. Au ucis, tâlhărit, au vândut droguri și au sechestrat persoane, au făcut miliarde din activitatea infracțională. La nivelul capitalei sunt zeci de astfel de clanuri unite într-un singur scop - să facă bani cu orice preț! Dezechilibrează economia și influențează dezvoltarea sănătoasă a societății.


GRUPARE CRIMINALĂ, BRAND DE CAPITALĂ

article image

În prima parte l-am avut ca personaj central pe Sandu Geamănu, un criminal aflat după gratii. A fost o surpriză faptul că a acceptat să vorbească despre activitatea lui înfracţională. Voia să arate că încă mai contează în lumea interlopă, să transmită mesaje apropiaţilor, să nu uite apropiaţii că încă are putere şi informaţii. Pentru conturarea unui material cât mai clar și obiectiv, am vorbit cu deținuți, ofițeri sub acoperire, procurori și miniștri, am intrat în arhive și am făcut cercetări. Grupările criminale au creat reţele care, în ultimele trei decenii, au capturat instituţii ale statului român. Beneficiind de un statut de impunitate, au adunat bani mulţi, capital cu care au corupt funcţionari publici, poliţişti şi politicieni. Sunt multe în Bucureşti aceste clanuri, adevarate sindicate criminale şi au intrat în toate sectoarele şi controleaza multe domenii. Prostituţia, cămataria, traficul cu droguri, ţigări netimbrate, dar si fraude informatice sau bancare au produs miliarde de euro care au alimentat corupţia.

article image

Al doilea episod l-am centrat pe sectoarele 3, 4 si 5 din Bucureşti. Povestea grupărilor criminale, a clanurilor de interlopi din Bucureşti este despre violenţe teribile, dar şi despre foame de bani, luptă pentru putere şi supremaţie. În ultimii ani au trecut la un alt nivel, încercând să-şi dea aparenţa legalitaţii, multe grupări au influenţat viaţa politică locală, uneori ajungând până la decizii guvernamentale. Interlopii au reuşit să-şi impună oamenii în sistem care să le protejeze afacerile şi să închidă ochii la faptele lor pe langă lege.