Article Featured
Cosmin Savu

Am fost de mai multe ori în Israel. Am trecut prin Cisordania, pe la locurile sfinte ale creştinilor, prin zonele tensionate ale Palestinei, în cetatea Ieruslimului disputată de trei dintre cele mai mari religii ale lumii, am cunoscut oameni şi locuri. Dar povestea hranei din piatră seacă este fascinantă.


HRANĂ DIN PIATRĂ SEACĂ

Noi avem resurse naturale şi terenuri agricole pe care nu ştim să le exploatăm. Dacă ne-am folosi cu mai multă inteligenţă ceea ce avem am putea chiar să dăm de mâncare unei populaţii de trei ori cât România sau poater chiar mai mult. Dar n-o facem. Există în lume modele din care ne putem inspira şi de la care putem învăţa. Israelul este unul dintre acestea. O ţară în care domina condiţiile potrivnice reuşeşte să-şi hrănească poporul, ba mai mult, să dea şi la alţii. Şi asta printr-o folosire atentă a resurselor, inovaţie şi tehnologie într-o agricultură modernă de la care avem ce învaţa. Chiar dacă este o ţară cu clima neprietenoasă şi soluri cu fertilitate scăzută, Israelul a devenit unul dintre cele mai dezvoltate state agrare din lume. Ceea ce se întâmplă în Israel este un miracol. Din piatră seacă, în deşert, reuşesc să aducă apă, să hrănească plantele care la rândul lor produc legume şi fructe şi îşi hrănesc întreaga populaţie.

article image

Deşi două treimi din suprafaţa Israelului este deşert, importurile de hrană sunt foarte mici. Cei peste 8 milioane şi jumătate de locuitori mănâncă 95% din producţia proprie. Şi nu o dată am luat şi eu de la supermarketul de la colţul blocului din Titan roşii cherry gustoase aduse din Israel sau citrice zemoase pentru sucurile de fructe. Din aceiaşi sursă.

Care este cheia? Specialiştii israelieni crează tot felul de plante şi lansează cele mai inovatoare sisteme de irigaţie şi de automatizare. Tehnologia în Israel este o necesitate a vieţii. Un loc în care se pune extrem de multă inteligenţă. Condiţiile politice au fost şi sunt nefavorabile, de jur împrejur sunt vecini ostili, iar condiţiile naturale extrem de dure au stimulat introducerea inovaţiilor şi transformarea ideilor în practică. Israelul poate fi considerat ca o superputere în tehnologia apei şi în agricultură, în hi-tech şi inovaţie software. Şi din asta creează plus valoare. Şi mâncare.

article image
LogoThis website and its associated applications are developed by CodingShadows, a registered trademark