Article Featured
Ștefan Rusu

Lumea se îndreaptă cu pași repezi către Cloud Computing, iar Microsoft pare că nu vrea să rămână mai prejos. Cloud Computing, literal „computerizare în nori” este un concept modern în domeniul calculatoarelor și informaticii, reprezentând serviciu de calcul, aplicații, acces la informații și stocare de date, fără ca utilizatorul să aibă nevoie să cunoască amplasarea și configurația fizică a sistemelor care furnizează aceste servicii, cu alte cuvinte, ții la ei „acasă”, în schimbul unei punguțe cu galbeni [trimisă prin transfer bancar], un calculator virtual, care, în mod normal, ar fi fost la tine sub birou.


Windows… in Cloud?

„Windows 10 Cloud”, noua jucarie a Microsoft, pare sa fie un serviciu de acest tip. Recent, au apărut posturi noi pe platforma de angajări a Microsoft: „program manager for Microsoft’s Cloud PC team” [manager pentru echipa care dezvolta „Cloud PC”] având ca descriere: „Microsoft Cloud PC is a strategic, new offering that is built on top of Windows Virtual Desktop to delivering Desktop as a Service. At its core, Cloud PC provides business customers a modern, elastic, cloud-based Windows experience and will allow organizations to stay current in a more simplistic and scalable manner” [„Microsoft Cloud PC” este un nou concept, bazat pe „Windows Virtual Desktop” pentru a oferi un calculator ca un serviciu. În centrul său, „Cloud PC” oferă clienților din mediul de afaceri o experiență Windows modernă, elastică, în Cloud și va permite organizațiilor să rămână la curent într-un mod mai simplist și scalabil].

Într-o serie de noi documente [vezi linkuri, la finalul articolului], s-a dezvăluit că „Windows 10 Cloud” și posibil alte servicii asemănătoare sunt testate activ si ar putea deveni disponibile din Iunie 2021. Documentul oferă o confirmare suplimentară că serviciul Cloud PC este în curs de dezvoltare și Microsoft adaugă încet API-uri (un set de unelte, functii si definitii) Cloud PC la Microsoft Graph. Clienții vor putea să alegă între mai multe „planuri”, printre care se numără: „Medium”, „Heavy” și „Advanced”. Acestea reprezintă diferite configurații ale mașinilor virtuale la care vor avea acces. Configurația „Medium” va avea 2 vCPUs (un procesor virtual cu 2 coruri), 4GB RAM și 96GB SSD. „Heavy” va avea în plus, față de „Medium”, 8GB RAM iar „Advanced” va avea 3 vCPUs și 8GB RAM. Aceste mașini virtuale vor fi optimizate pentru uz de tip personal (email, documente word, etc), dar și pentru categoriile bussiness, unde Microsoft se va concentra pe scalabilitate și procesare a datelor. Cel mai probabil, utilizatorul va putea accesa platforma de pe un dispozitiv care are aplicația "Remote Desktop" de la Microsoft.

Dar care este rostul unui astfel de serviciu?

Mașinile virtuale au existat de mult timp, însă, pentru un utilizator normal sunt greu de configurat și accesat. Servicii de tip AWS [Amazon], Google Cloud Platform [Google], Azure [Microsoft] există deja, dar nu oferă un acces ușor pentru utilizatorul de rând, fiind folosite, in general, pentru hostarea site-urilor și a aplicațiilor. Un serviciu de acest tip, pentru publicul larg, ar reprezenta un acces la calculatoare mai puternice, din Cloud, de pe o interfață mai slabă din punct de vedere al resurselor (tabletă, telefon, etc).

De ce nu as folosi un astfel de serviciu? Fara internet, nu exista „norisor”.

Utilizatorul pierde controlul asupra informațiilor de pe calculatorul său, toate informațiile stocate pe serverele altcuiva reprezentând un teritoriu periculos. Controlul asupra datelor personale se pierde foarte ușor, iar giganții IT împing utilizatorul către un astfel de model „computing”, bazat pe Cloud, prin servicii precum One Drive, Google Drive, Office 365, etc. Acest calculator „virtual” necesită o conexiune stabilă la internet pentru a putea fi accesat, așadar nu ar putea înlocui prea bine un laptop. Chiar editarea unui document, care, în mod normal, nu ar necesita o conexiune la internet, va deveni un proces dependent de rețea, necesitând conectarea la mașină virtuală, prin intermediul internetului.

Ce este un vCPU si cum difera acesta de un CPU normal

CPU-ul reprezintă „creierul” unui calculator, el realizând toate operațiile necesare pentru ca sistemul de operare (Windows, Linux, etc) și programele acestuia (Office, Chrome, etc) să funcționeze. Un vCPU reprezintă un procesor virtual, special creat pentru mașinile virtuale. El nu este ceva fizic, ci doar o virtualizare a unui procesor real, obișnuit. În termeni mai tehnici, un vCPU este aproximativ egal cu 1 core dintr-un CPU fizic.

Cum functionează acest „norisor”, general-numit Cloud?

article image

„Norisorul” leagă un datacenter de utilizatori. Nu este magie, ci doar calculatoare speciale [poza de mai sus] legate la internet. Datacenter-ul este o incintă, asemănătoare unei fabrici, plină cu servere (calculatoare puternice, pe care, în general, rulează Linux sau ESXI – un Hypervisor special, cu ajutorul căruia se pot crea mașini virtuale mai performante decât mașinile virtuale create într-un sistem de operare obișnuit). Utilizatorul are acces la mașina lui virtuală, în general, prin intermediul unei adrese IP (prin internet), care este atribuită instanței sale de Cloud Computing.

Mențiuni și precizări

Neafiliat si nesponsorizat de Microsoft, Dell, ESXI sau Linux.